
31 iul Pogăcele cu jumări
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 650 g făină
- 400 ml lapte CBA PIROS
- 20 g drojdie proaspătă sau 5 g uscată
- 10 g zahăr
- 2 ouă
- 15 g sare
Pentru umplutură:
- 200 g jumări
- 100 g untură UJVÁROSI
- un vârf de cuțit de piper negru proaspăt măcinat
Pentru decor:
- 1 ou
- Chimen
Mod de preparare:
Pentru aluat amestecați mai intâi laptele călduț cu zahărul și drojdia, apoi adăugați ouăle, sarea si treptat făina.Frământați bine aluatul la robot cca. 5 minute (sau 10 minute cu mâna), acoperiți bolul cu o folie de plastic și lăsați la dospit aprox. 30 de minute până se dublează. Timpul de dospire se poate prelungi dacă aveți bucătărie mai rece.
Tocați mărunt jumările sau puteți să le dați și prin mașina de carne. După ce le-ați mărunțit bine adăugați peste ele untura, un pic de sare și piper negru proaspăt măcinat. Acesta este foarte important deoarece dă o aromă grozavă acestor pogăcele cu jumări!
După ce aluatul a dospit frumos îl întindeți pe masa de lucru (înfăinată lejer) până ce obțineți un dreptunghi de circa 40×50 cm. Adăugați jumătate din umplutura de jumări și am întindeți-o în strat uniform cu o spatulă. Aduceți marginile din stânga și dreapta spre mijloc apoi pe cele de sus și jos. Lăsați aluatul acoperit cu o folie de plastic pe masă cca. 15 minute (la odihnit). Apoi repetați operațiunea: întindeți aluatul, ungeți cu cealaltă jumătate de umplutură și împăturați ca mai sus. Se lasă la odihnit încă 15 minute (pe masă, acoperit cu folie de plastic).
Întindeți aluatul pe masă astfel încât să aibă o grosime de circa 1 cm.Îl ungeți bine cu ou bătut folosind o pensulă. Apoi îl crestați superficial pe lung și pe lat.Tăieturile nu sunt mai adânci de 1-2 mm. Cu o formă rotundă înfăinată decupați în mod ergonomic pogăcelele
Resturile de aluat de pogăcele cu jumări se refrământă, se lasă la odihnă 10 minute și se întind din nou.
Pogăcelele decupate le așezați direct în tava așternută cu hârtie de copt. Trebuie lăsate spații între ele deoarece vor crește la copt. Le presărați cu un pic de chimen și lăsați tava pe masă alte 20 de minute să mai dospească puțin (acoperită cu folie de plastic).
Se preîncinge cuptorul la 180°C pe funcția sus+jos+ventilație (treapta medie spre mare la cuptoarele pe gaz) și introduceți tava de pogăcele cu jumări. Se coc 10 minute la 180°C după care reduceți temperatura la 160°C și lăsați pogăcelele încă 15-18 minute sau până s-au rumenit frumos.