28 sep Prajitură cu miere de albine Albinița
Ingrediente:
Pentru foile cu miere:
600 de grame de făină + câteva linguri pentru presarat planul de lucru
150 de grame de zahăr
200 grame de miere de albine CBA
1 lingură de bicarbonat de sodiu
100 de grame de unt cu 82% grăsime GAZDA
1 ou
1 lingurița extract de vanilie
1 praf de sare
2-3 linguri de lapte, atât cât e nevoie pentru a omogeniza aluatul
Crema de lapte și unt și umplutura:
300 ml. lapte RISKA
150 de grame de zahăr
1 praf de sare
80 de grame de griș
200 de grame de unt cu 82% grăsime
1 lingură de extract de vanilie
1 borcan de 370 ml. de gem acrișor (gem de caise)
zahăr pudră vanilat pentru finisat prăjitura
Mod de preparare:
Mierea de albine se cântărește direct intr-o crăticioară. Se adaugă untul (100 grame), sarea și zahărul și se pun pe foc mediu spre mic. Se fierbe compoziția până când începe să bulbucească iar zahărul e complet dizolvat. Se dă deoparte de pe foc și se lasă să se răcească. Se cerne făina într-un castron încăpător, împreună cu bicarbonatul de sodiu. Se face cu lingura o adâncitură în mijlocul făinii și se adaugă compoziția cu miere preparată la pasul precedent, deja răcita, apoi oul bătut cu furculița cât să se lichefieze și extractul de vanilie. Se amestecă cu o lingură până când ingredientele lichide sunt înglobate în făina, apoi se răstoarnă tot conținutul castronului pe planul de lucru ușor infăinat. Tot acum pornim și cuptorul, fixându-l la 180°C. Se frământă rapid aluatul, fără a insista prea mult, doar cât să se obțina un aluat omogen. Se împarte aluatul in 4 bucăți cât mai egale, cel mai sigur fiind să le cântărim.
Rând pe rând, se intind cele 4 bucăți de aluat sub forma unor foi dreptunghiulare subțiri,îngrijindu-ne permanent să avem planul de lucru înfăinat bine, ca să nu se lipească. Aceste foi cu miere de albine trebuie sa aiba dimensiuni cât mai egale, astfel se vor limita pierderile la final, când trebuie să îndreptăm marginile. De aceea, daca foile ies strâmbe sau inegale, se pot decupa marginile de aluat crud, lipindu-le acolo unde lipsesc și mai trecând o dată cu sucitorul pe deasupra.
Tăvile se captușesc cu hârtie de copt, foile se rulează rând pe rând pe sucitor și cu ajutorul acestuia, transferăm foile crude deasupra tăvii, derulându-le la locul lor
Înainte de a da aceste foi cu miere de albine la copt, se perforează cu o furculiță pe toată suprafața, ca să prevenim creșterea neuniformă în timpul coacerii.
Se coc rând pe rând fiecare dintre aceste foi cu miere de albine, in cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie. Timpul de coacere este de 10 minute pentru fiecare foaie. În acest timp aceste foi cu miere de albine se vor colora într-un brun-auriu frumos. După ce se răcesc, foile se vor întări foarte mult, vor fi ca niste biscuiți tari.
Prepararea cremei
Baza cremei pentru prăjitura cu miere de albine este un griș cu lapte vanilat. Se pune laptele pe foc împreună cu zahărul și sarea. După ce laptele fierbe, se adaugă grișul în ploaie, amestecând continuu. Se fierbe 4-5 minute amestecând constant cu telul,apoi se dă deoparte și se lasă să se răcească bine. După ce baza de griș cu lapte s-a răcit, se adaugă untul moale, tăiat în cubulețe, și extractul de vanilie. Se mixează cu mixerul la viteză mare până când se formează o crema spumoasă și albă.
Asamblarea prăjiturii
Pentru a asambla prajitura cu miere de albine, se așează prima foaie într-o tavă de dimensiune potrivită. Se acoperă prima foaie cu jumătate din crema de lapte și unt, nivelând-o foarte bine. Se acoperă crema cu următoarea foaie și se presează ușor, aplicând o presiune constantă cu palmele pe toată suprafața. Se acoperă a doua foaie cu gemul, pe care, deasemea, încercăm să-l distribuim cât mai frumos. Se acoperă gemul cu a treia foaie, se presează ușor și se adaugă restul de cremă. După nivelarea cremei, acoperim totul cu ultima foaie. Deasupra prăjiturii se așează o tavă mai mare în care ați așezat o greutate (2-3 cărți groase, de exemplu) si se lasă de pe o zi pe alta într-un loc răcoros. Nu încercați să tăiați prăjitura cu miere în aceeasi zi, foile vor fi casante și tari. A doua zi, îndreptăm cu un cuțit marginile prăjiturii, apoi putem porționa prajitura. După ce se porționează, suprafața prăjiturii se pudrează cu zahăr praf.
Sursă: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/prajitura-cu-miere-de-albine-reteta-pas-cu-pas.html