
28 iun Tocăniță de pipote
Ingrediente:
500 de grame de pipote KOWAL
2 cepe medii, curățate și tocate mărunt
3 linguri de ulei
2 lingurițe de paprika dulce
un ardei gras roșu
1 cățel de usturoi
1 frunză de dafin
~ 500-600 ml. de apă fierbinte (sau supă de pui, dacă aveți)
2-3 linguri de bulion (sau 1 lingură de pastă de roșii)
sare și piper după gust
Mod de preparare tocăniță de pipote:
Tăiați pipotele în bucăți cât de cât egale.
Într-o cratiță, puneți și lăsați-l la încins pe foc mediu.Adăugat ceapa mărunt tocată și un praf de sare. Căliți ceapa pe foc mic vreo 8 minute, amestecând constant, până când s-a înmuiat bine. Adăugați ardeiul tocat bucățele. Puneți la călit deodată cu ceapa.
Când ceapa s-a înmuiat, adăugați pipotele. Amestecând în continuare,căliți pipotele cu ceapa până când s-au deschis la culoare și au lăsat lichid.
Adăugați apoi paprika, piperul și 1 linguriță de sare. Amestecați bine, omogenizând condimentele cu restul ingredientelor din cratiță. Turnați apă fierbinte până când toate ingredientele s-au acoperit cu lichid, aduceți totul la clocot și adăugați dafinul. Dacă aveți supă de pui, e bine să o folosiți, în locul apei. Tocănița de pipote va avea o textură mai bună și un gust mai intens, dacă se va folosi supă și nu apă simplă. Acoperiți cratița cu capac și fierbeți tocănița de pipote la foc mic, fără clocote mari. Din când în când, completați cu apă fierbinte (când vi se pare că a scăzut prea mult mâncarea). În mod normal, pipotele se gătesc la foc mic cam 1 oră și jumătate, până când se frăgezesc bine. Ideea e să se fiarbă până când se înmoaie bine, să nu aibă o consistență foarte cauciucată.
După ce au fiert toate bine, se lasă vasul descoperit, să clocotească pe foc moderat, până ce sosul din cratița cu tocăniță de pipote scade, până la consistența dorită. Se adaugă bulionul sau pasta de roșii .Tot acum se adaugă și cățelul de usturoi zdrobit. Se mai dă mâncarea în câteva clocote.
Se servește tocănița de pipote fierbinte, alături de garnitura preferată.