25 iun Plăcintă Ardelenească la tigaie
Ingrediente (pt 7-8 placinte)
Aluat
– 500g făină (plus extra pentru înfăinat blatul)
– 1 linguriță de sare
– 20g drojdie proaspătă
– 300 – 330ml apă călduță
– 100ml ulei pentru uns tigaia și plăcintele
Umplutura
– 400g brânză telemea MĂGURA sau brânză de burduf sau cașcaval
(opțional: mărar proaspăt sau cozi de ceapă verde, tocate mărunt, care se amestecă cu brânza)
sau
– 1 varză de cca 1kg
– sare, piper (după gust)
– 100-150ml ulei
sau
– cârnați KOSTELC
– smântâna de casa și boia dulce pentru servit
Preparare (90 min + 10 min pregătire)
– puneți făina într-un bol și apoi dizolvați drojdia în puțină apă călduță, după care turnați amestecul de drojdie cu apă peste făină, mai adăugați apă puțin câte puțin, încorporați lichidul cu o lingură și apoi frământați (cu mâinile unse cu puțin ulei) aluatul în bol cca 7-8 min, până ce începe să se desprindă de pe pereții bolului dar încă este moale și lipicios (dacă il frământați prea tare, plăcintele vor ieși prea dense)
– lăsați aluatul să dospească în bolul acoperit cu un prosop de bucătărie până ce iși dublează volumul (cca 45-50 min) și între timp pregătiți umplutura
Umplutura de brânză:
– sfărâmați sau radeți brânza (musai telemea sau brânză de burduf sau cașcaval, căci altfel se va înmuia și se va scurge în tigaie) pe răzătoarea mare și amestecați-o cu mărarul tocat sau cu frunzele de ceapă verde tăiate mărunt, dacă folositi, sau după gust brânzeturile folosite se pot amesteca cu bucățele de cârnați
Umplutura de varză:
– tocați mărunt varza (sau dați-o pe răzătoarea mare), apoi frecați-o cu sare și piper, scurgeți zeama obținută, și apoi căliți varza în ulei la foc mediu până devine translucidă și moale (sau până când e bună de mâncat direct din tigaie, cum zice mama :)) și scurgeți zeama rămasă de la călit
– puneți tigaia pe foc să se încingă bine și începeți să formați plăcintele, una câte una
– înfăinați bine blatul de lucru și făcălețul și luați cu o lingură o bucată de aluat cam cât o minge de tenis, întindeți-l cu făcălețul până ajunge un disc cu diametrul de cca 20cm și grosime de 5mm (nu-l subțiati prea tare), puneți o lingură de umplutură în mijlocul discului, împăturiți aluatul peste umplutură, înfăinați din nou și întindeți cu făcalețul până obțineți un nou disc similar cu cel inițial, dar de data asta cu umplutura la interior
– ungeți tigaia cu ulei
– puneti plăcinta în tigaie, ungeți-o cu ulei pe deasupra și lăsați-o să se rumenească preț de câteva minute, până ce apar zone mai închise la culoare pe partea de jos, după care întoarceți-o să se rumenească și pe partea cealaltă
– cladiți plăcintele una peste alta (să se păstreze calde până le terminați pe toate) și apoi serviți-le fierbinți, cu câte o lingură de smântană zdravană, de casă, și un pic de boia dulce, pentru impresia artistică 😊